CHAKRA 3

‘Ego identiteiten’

Een chakra in balans is zowel in de Mind als in de Body uitgewerkt. Je wordt uitgenodigd om zowel het lichamelijke als het mentale werk te doen. Body en Mind zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Kun jij op een vriendelijke, liefdevolle manier voor jezelf opkomen? En nee zeggen tegen een ander (ook zonder reden)? Je grenzen aangeven en heel duidelijk zeggen wat je wel en wat je niet wil? Het derde chakra gaat over ik en de ik – kracht.

Levensthema

Het thema van het 3e chakra heeft te maken met ik-kracht versus macht

Lichaamsgebied

In je lichaam is het het gebied van je zonnevlecht

Gevoelsthema

Het gaat over schaamte en persoonlijke macht

Mentaal thema

Het in je kracht gaan staan

Een evenwichtig 3e chakra

Is dit chakra in evenwicht, dan heb je macht omgezet in kracht. Je gaat uit van jezelf en draagt dit met liefde uit naar de buitenwereld. Je kracht is dat je de macht over jezelf hebt. Je bent je eigen baas.

In de buitenwereld betekent dit: Je hebt zelfvertrouwen. Je bent sterk. Je laat merken wat je wil. Je hoeft niemand te overtuigen, omdat je zelf overtuigd bent. Je gaat helemaal uit van jezelf. Je weet dat je zelf het middelpunt van de wereld rondom je bent. Je hebt en bent autoriteit. Je bent van nature op een vriendelijke en innemende manier volhardend. Je hebt een natuurlijk charisma en overwicht.

In je lichaam laat je letterlijk je kracht zien. Je hebt een gezond lichaam. Je hebt een goed uithoudingsvermogen, je bent lenig, soepel, sterk en getraind en vindt het fijn om het lichaam liefdevol en respectvol uit te dagen om nog ´beter´ te worden.

Trauma’s van het 3e chakra

Als het chakra niet in evenwicht is dan heb je moeite met ik en met de ik-kracht. Het gedrag in de buitenwereld is simpel. Of je overcompenseert, of je ondercompenseert.

Bij overcompensatie probeer je je onderontwikkelde ik alsnog krampachtig naar buiten te brengen. Je overschreeuwt jezelf. Je wilt jezelf bewijzen. Je probeert overwicht af te dwingen. Je bent autoritair en duldt geen tegenspraak.

Bij ondercompensatie bescherm je je onderontwikkelde ik. Te weinig eigenwaarde maakt dat je niet voor jezelf opkomt. Je laat jezelf niet zien. Je schaamt je gemakkelijk voor jezelf of voor iets anders. Je hebt geen overwicht op je omgeving. Je gaat een conflict uit de weg. Je hebt geleerd om je aan te passen.

Bijbehorende karakterstructuur

Bij deficiëntie, een onderontwikkeld 3e chakra, hoort een masochistische karakterstructuur.

Bij exces hoort een psychopathische karakter-structuur samen met een overontwikkeld 5e chakra.

Heling van het 3e chakra

Het derde chakra wordt geheeld door letterlijk en figuurlijk in je kracht te gaan staan:

Mentaal door jezelf te laten horen.

Een keer (liefdevol!) flink boos worden. Je niet omver laten blazen. Krachtig worden. Tegen een stootje kunnen. Van je af kunnen bijten. Nee kunnen zeggen. Kunnen zeggen wat je wil. Niet bang zijn voor fouten. Niet bang zijn als het mis gaat.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het ego in dienst van je hart functioneert.

Het hart is de baas. Je opereert op een liefdevolle manier vanuit kracht en niet meer vanuit macht.

YORT®

Het derde chakra wordt geheeld door letterlijk en figuurlijk in je kracht te gaan staan:

Fysiek door de methode van de YORT® en krachtoefeningen in de YORT®.

Met deze oefeningen daag je jezelf liefdevol en respectvol uit om steeds iets verder te gaan en steeds iets beter te worden, samen met en ook zonder die dominante mannelijke wil!

Het lichaam eren door het uit te dagen, te trainen, soepeler en sterker te maken met respect voor je grenzen.

Door niets te doen of eenzijdig in je hoofd te (blijven) zitten, ga je vanzelf achteruit en verstijft je lijf.

Een voorbeeld:

Het derde chakra gaat over ego identiteiten.

Als je je schaamt voor jezelf, een geval van een slecht ontwikkelde ego identiteit, dan ontwikkel je geen eigenwaarde en leer je niet om je macht naar buiten te brengen. Misschien had je strenge ouders en moest je altijd doen wat zij wilden en heb je daardoor niet geleerd om je wil te ontwikkelen. Misschien heb je een probleem met grenzen stellen omdat je zelf nooit grenzen hebt gekregen.

In het lichaam gaan krachtoefeningen je niet gemakkelijk af. Je bent lui en luistert naar een stemmetje in je hoofd die geen zin heeft in de oefening, die geen zin heeft om moe te worden, die denkt dat hij het niet kan, die denkt dat het na een paar keer wel genoeg is en geeft het dan gemakkelijk op. Deze stemmetjes, geesten, ego identiteiten, zijn de baas en nemen je ik-kracht weg.