YORT® ACHTERGROND

Waarom zou je de YORT® doen?

Om beter in je lijf te komen en te blijven

YORT®  maakt je bewust van je spieren, botten en gewrichten. Het maakt je bewust van spanningspatronen in het lichaam.

Het lichaam ontspant door liefdevolle aandacht, adem en bewegend masseren; op deze manier kom je in je lijf.

YORT® maakt contact met de vitaliteit, levensenergie en/of kundalini. Dat is LIEFDE, en dat voel je!

Regelmatige YORT®  verdrijft lichamelijke stijfheid.

Stijfheid versus soepelheid

Stijfheid is het verlies van de natuurlijke bewegingsvrijheid en flexibiliteit van ledematen / tors / gewrichten en/of spieren. Het betekent niet dat je niet meer kunt bewegen, het is gedeeltelijke verstijving of verkramping.

Stijf worden lijkt normaal. Hoe ouder de mensen, hoe stijver de lijven.

Stijfheid is een verborgen, verwaarloosde epidemie. Stijfheid in het spierskelet veroorzaakt bijvoorbeeld rugpijn, artritis en reuma.

Stijfheid ontstaat door te weinig beweging, of door mentale / emotionele / fysieke spanningen. Het beperkt de beweging en misvormt de lichaamshouding.

Soepelheid is het behouden of terugwinnen van de aangeboren leningheid en vitaliteit, waardoor je beter in je vel komt.

Emotionele en fysieke pijn

Het lichaam verstijft om emotionele pijn niet te hoeven voelen. Er bestaat een relatie tussen aan de ene kant onopgeloste mentale patronen & emotionele reakties en aan de andere kant stijfheid in het lichaam.

Bijvoorbeeld:
Je onderdrukt sterke emoties als huilen, kwaadheid of schreeuwen door je adem in te houden, je keel dicht te knijpen of je schouders op te trekken. Het lichaam verstijft om niet te bezwijken onder een stortvloed van emoties.
Het gevolg is minder emotioneel voelen en een armzaliger lichamelijk beleven. Het lichaam raakt langzaam gevoelloos onder deze last en je gaat overleven in je hoofd.

Lichaamsgevoel als uitgangspunt

Het lichaam weerspiegelt de Mind, maar heeft ook een eigen wijsheid. Verdrijf je de stijfheid uit het lichaam, dan lost de stijfheid in de Mind als vanzelf, wetmatig! ook op.

Bijvoorbeeld:
Een stijve rug is een rug waarvan de spieren voortdurend gespannen zijn. Het is een rug die een onzichtbaar emotioneel en mentaal gewicht met zich mee draagt. Als je zo’n rug strekt, leg je alle pantsers van voorbije conflicten af. Dus als je hiermee aan de slag gaat, kun je op termijn weer helemaal soepel zijn!

Verstijving

Het lichaam kan overal stijf worden. Stijfheid doet onopvallend en geleidelijk zijn intrede. Het valt niet op: pijntjes en krampen zijn zwakke signalen. Dus we weten niet hoe stijf we zijn!

Daarnaast is het belang van stijfheid ten opzichte van soepelheid niet algemeen bekend. 

YORT®:
YORT® is een unieke methode om te weten hoe stijf of soepel je bent en te ontdekken welke analoge equivalenten er spelen op mentaal en emotioneel gebied.

Emotionele verkilling gekoppeld aan mentale verharding heeft alles te maken met een stijf lijf!

Flexibiliteit

Plaats je lichaam in een serie extreme posities en strek, buig en draai je gewrichten, pezen en spieren. Nu weet je hoe soepel je bent en tegelijkertijd verhoog je de buigzaamheid van het lichaam:
dus je emotionele en mentale flexibiliteit.

Elasticiteit en flexibiliteit zijn een belangrijk onderdeel van een goede lichamelijke conditie en een gezond lichaam.

Spanning versus ontspanning

Ontspanning in de Mind is oppervlakkige ontspanning. Onder oppervlakkige ontspanning kun je tot in elke vezel gespannen en verkrampt blijven.

YORT®:
Fysieke ontspanning bereik je door spieren, pezen en andere zachte weefsels elastischer te maken. Spanning in spieren die de werking en de positie van skelet en gewrichten bepalen, is inherent aan het spierweefsel zelf.
Alle andere spanning is het resultaat van alle onverwerkte spanningssituaties uit het verleden: alle fysieke, emotionele en mentale overbelasting.

YORT® brengt je in contact met de slijtageslag van het leven zelf. YORT® geeft je de mogelijkkheid om Hier en Nu, thuis te komen in je lijf!! Gelijkend het aards paradijs als energie in opwinding. 

Flexibiliteit van je lichaam

Ieder lichaam is flexibel, het past zich aan aan iedere situatie. Aanpassing voor korte tijd helpt om te overleven.
Aanpassing voor lange tijd gaat ten koste van de natuurlijke soepelheid en wijsheid van het lichaam.
Mentale, emotionele overlevingsmechanismen worden de baas.

Spieren: gevoeligheid en groeien

Spieren verwoorden de gevoeligheid: spieren ontvangen informatie van binnenuit en van buitenaf.
Spieren laten ons emotioneel en geestelijk groeien. We blijven niet vastzitten in oude structuren door te werken aan groei en gevoeligheid. De innerlijke hartkracht wordt versterkt door het masserend bewegen van spieren (YORT®).

YORT®:
In de YORT® oefeningen kom je een heleboel pijn (is weerstand) tegen. Nu niet weglopen, maar op respectvolle wijze deze vastzittende energie bewegend masseren!
Transformatie is immanentie, is in je lijf komen. In je lijf komen, leidt tot meer leven.
Invoelend en bewegend masseren in de pijn, haalt je uit het hoofd en brengt je in het lichaam. Je wordt opnieuw geboren. 

Ouderdom komt met gebreken

Er is een duidelijke relatie tussen geestelijke aftakeling en verwaarlozing van het lichaam. Goed voelen in het hoofd is niet hetzelfde als goed voelen in het lichaam.

Ga je bewegen, dan kom je pijn tegen. Of, ga je bewegen, dan kom je je uithoudingsvermogen tegen. 

Ze zeggen: “Ouderdom komt met gebreken”, maar niets is minder waar. Het juiste bewegen is leven. Wil je je beter voelen, oefen dan ook je lijf: breng spanning en ontspanning in het lichaam in evenwicht.

Pijn

Pijn, ziekte of ongemak is een schreeuw van het lichaam om aandacht, om alsnog te voelen wat je mentaal/emotioneel niet wil voelen.
Pijn is een signaal van negatieve gedachten, opgehoopte spanning, stress en stijfheid. Pijn vraagt om letterlijk stil te staan bij het lichaam en er aandacht aan geven. Wat heeft het lichaam nodig (rust?, dood van het ego?) en wat wil het je vertellen?

YORT®:
Het lichaam geneest door beweging te brengen in deze (mentaal/emotioneel vastgelopen) spanningsgebieden.
Bewegen is leven! Door bewegen ontstaat warmte, warmte is liefde en liefde geneest! Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Je lichaam is je meest nabije partner. In je lijf ervaar je hoe je je voelt. Echt wel!

Je lichaam als ervaringsinstrument

Je lichaam is je enig werkelijke, praktisch ervaarbare instrument op dit niveau van werkelijkheid.

Je krijgt zeggenschap over het lichaam (zeggenschap over de stof) door voelen, door de juiste afwisselende, inspannende en ontspannende oefeningen en door ademen. Het hele lichaam met alle bewegingen dient aan bod te komen. Je komt in contact met innerlijke genezende bronnen en vitaliteit.

En of we het nu beseffen of niet, onze ware aard klinkt altijd in ons door en is LIEFDE… de stroom van levenskracht of kundalini… te voelen en te ervaren in het lichaam als gezondheid en vitaliteit… zomaar… gratis !