CHAKRA 5

‘Creatieve, communicatieve en expressieve identiteit’

Een chakra in balans is zowel in de Mind als in de Body uitgewerkt. Je wordt uitgenodigd om zowel het lichamelijke als het mentale werk te doen. Body en Mind zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Durf jij werkelijk het achterste van je tong te laten zien? Durf je eerlijk te zeggen wat je op je hart hebt? Stel je je kwetsbaar op? Handel je altijd vanuit je eigen waarheid? Durf je je stem te verheffen? Kun je symbolisch denken en de boodschappen uit de buitenwereld vertalen naar de binnenwereld?

Het 5e chakra heeft te maken met communicatie en creativiteit. Zijn luisteren en spreken in evenwicht? Spreken is zilver, zwijgen is goud. 

Levensthema

Het thema van het 5e chakra heeft te maken met communicatie

Lichaamsgebied

Het bijbehorende deel is het gebied rond je keel

Gevoelsthema

Het gaat over  leugens en creativiteit

Mentaal thema

Het zeggen wat je op je hart hebt

Een evenwichtig 5e chakra

Iedere keer als je spreekt, creëer je een “leugen” en een trilling. En de leugen is iedere keer daar wanneer je iets zegt vanuit een ego-stuk. De trilling van een woord is een scheppende energie, je brengt iets de wereld in, een verhaal.

Een van je ikken wil van zich laten horen. Dat is per definitie een leugen voor de liefde van je hart, want voor het hart is alles volmaakt en in balans. Spreken vanuit het hart is als zwijgen. Alles is goed. Alles is. En, er is geen goed of fout, alles is.

Je dient je bewust te worden dat je al die ikken hebt, dat je ze niet bent, dat de ikken door je heen spreken, dat jij slechts een kanaal bent, wat qua trilling natuurlijk wel aansluit bij deze ikken, maar slechts als uitdaging om bij je Hartzelf te blijven.e

Trauma’s van het 5e chakra

Misschien kun je je stem helemaal niet goed gebruiken, ben je bang om je te laten horen. Misschien ben je niet creatief omdat je vroeger altijd vermaakt bent, of (te) goed geluisterd hebt, of braaf bent geweest en altijd hebt gedaan wat ze zeiden, zonder je eigen creativiteit te ontwikkelen. Misschien hebben ze je geleerd dat een ander (een volwassene, een ouder, de politie, een onderwijzer) het altijd beter wist dan jij en heb je niet geleerd om een mening te vormen maar altijd gedacht dat je zelf niks voorstelde.

Bijbehorende karakterstructuur

Om dit trauma te compenseren of te verbergen, ontwikkel je een narcistische psychopathische karakterstructuur.

Op basis van meerderwaardigheid, macht en tirannie probeer je alsnog iets voor te stellen in de wereld. Zijn wij niet allen ook bijv een Hitler!?

Heling van het 5e chakra

De heling van het chakra is leren om je eigen dingen te zeggen, eigen mening te vormen, fantasie te gebruiken, oefeningen met de stem te doen en jezelf de moeite waard te vinden. 5r

YORT®

De oefening specifiek voor het 5e chakra is de nekrol. In het versoepelen van de nek kom je letterlijk de halsstarrigheid en hardnekkigheid tegen als stijfheid, met als doel deze grenzen langzaam te verleggen door het masserend bewegen op de grens van de stijfheid.

Hierdoor gaat de levensenergie weer stromen en voel je je weer gelukkig als in een lichamelijke ervaring van opwinding.

Het 5e chakra verlevendig je door o.a. de YORT®  (zie hiernaast)

Ter aanvulling:

Identificatie met de ikken

Op het moment dat je je identificeert met deze ikken, dan identificeer je je met een leugen. Leugens vallen in je lichaam als o.a. hardnekkigheid en halsstarrigheid. Naarmate de ikken (dus het ego) in dienst komen van het hart, lossen de hardnekkigheid en de halsstarrigheid op.

Verhalen

Je dient je ook bewust te worden van verhalen. Verhalen zijn  energie. Identificeer je je met een verhaal, dan zit je erin. Reageer je op een verhaal, dan zit je er ook in. Reageer je op het verhaal van een ander dan kom je samen in een “energiestrijd” en zit je samen in het verhaal. Als je in het verhaal zit dan ben je niet meer aanwezig vanuit je Hart. Je hebt je geïdentificeerd met iets in het verhaal.

Je lijfenergie loopt weg. Een verhaal is slechts een verhaal. Verlies je niet in het verhaal. Een verhaal wil alleen verteld worden.

Nb. Verlies je NIET in boeken, niet in bijbels of in heilige geschriften, niet in woorden, beelden of gevoelens.

VERLIES JE IN NOTHING AND ALL!!